Ζωγράφου Γαλλία ελληνική ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ - Κοινωνία - Μια μελέτη για τη ζωγραφική στο έργο του Θ. Αγγελόπουλου
ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, άμεση ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, Διασκέδαση – Ψυχαγωγία και Αθλητισμός
- Κοινωνία - Μια μελέτη για τη ζωγραφική στο έργο του Θ. Αγγελόπουλου ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ Τη δική του πρόταση συσχετισμών της ζωγραφικής στα κινηματογραφικά πλάνα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, κάνει ο Θανάσης Βασιλείου στο δοκίμιό του «Κινηματογραφώντας σαν ζωγράφος. Το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου συναντά τη ζωγραφική» (εκδόσεις www.vakxikon.gr)
Ο συγγραφέας διδάσκει Θεωρία και Πρακτική του Κινηματογράφου στη Γαλλία, όπου σπούδασε και στη Σχολή Σταυράκου. Υπήρξε βοηθός του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην ταινία «Η Σκόνη του χρόνου» (2008).
Στη μελέτη του ο συγγραφέας αναλύει, αρχικά, πετρα καρυστου πώς οι δύο Έλληνες ζωγράφοι, ο Γιάννης Τσαρούχης και ο Θεόφιλος, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης ως εικαστικό ίχνος της συλλογικής ελληνικής μνήμης στο έργο του Αγγελόπουλου, για να καταλήξει, «σε αναπαραστατικούς μακρινούς αντικατοπτρισμούς με τα έργα του Ρενέ Μαγκρίτ, και μια τελείως υποθετική «επιρροή» στο έργο του Έλληνα σκηνοθέτη, αυτή του ρομαντικού ζωγράφου Κάσπαρ -Ντέιβιντ Φρίντριχ». Κάποιες συσχετίσεις «ίσως να είναι πιο επιτυχείς και κάποιες πιο ατυχείς», είπε απόψε ο συγγραφέας, στην παρουσίαση του βιβλίου.
Το ενδιαφέρον του, εξήγησε ο ίδιος, δεν ήταν να αποδείξει «μια οποιαδήποτε εικαστική συγγένεια μέσα από μια σύγκριση πινάκων με πλάνα αλλά κυρίως ότι ο Αγγελόπουλος και ο διευθυντής φωτογραφίας του μεγαλύτερου μέρους του έργου του, Γιώργος Αρβανίτης, πολύ συχνά σκέφτονταν όπως οι ζωγράφοι». Ταυτόχρονα μέσα από μια διαδρομή που ξεκινά από τις θεωρίες του Φρόιντ περί μνήμης, το παράδειγμα του Μαρσέλ Προυστ και την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, προσπάθησε να αναδείξει «τη σχέση της ανάμνησης με την εικόνα και πώς αυτή η διαδικασία κρύβει ένα από τα γοητευτικότερα εικαστικά χαρακτηριστικά του Θ. Αγγελόπουλου.
Ξεκίνησε τη μελέτη του μέσα από μια σειρά συζητήσεων με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, από το 2004 έως το 2005. «Σχεδόν του επέβαλα να απαντά για τη ζωγραφική, εκείνος το απέφευγε στις συζητήσεις μας», σκεπές είπε ο Θ. Βασιλείου. Κι ο λόγος που επέμενε είναι επειδή «η ζωγραφική στον κινηματογράφο του Αγγελόπουλου είναι ένα από τα πολλά υλικά με τα οποία έφτιαχνε τη μαγιά του.
Ίσως όχι τόσο γόνιμο πεδίο έρευνας όπως ο αγγελοπουλικός χρόνος, όμως παίζει ένα ρόλο οργανικό, κρυμμένη «πίσω και πέρα από το φιλμ», όπως λέει κι ο Ορέστης στο μικρό Αλέξανδρο του «Τοπίου στην Ομίχλη», όταν βρίσκουν ένα κομμάτι φιλμ, θέλοντας να του δείξει το δένδρο που δεν φαίνεται αλλά είναι κάπου εκεί».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ Βίντεο: Η Χρυσή Αυγή μετέτρεψε τελετή στις Θερμοπύλες σε ναζιστικό υπερθέαμα
«Οι πολιτικάντηδες με τα "burberry" ενοχλήθηκαν από την αρχαιοπρεπή τελετή», απαντά η Χρυσή ΑυγήΕίχε δεν είχε η Χρυσή Αυγή κατάφερε, χωρίς ιδιαίτερο κόπο είναι η αλήθεια, να μεταβάλει μια τιμητική τελετή στις Θερμοπύλες προς τιμήν του Λεωνίδα και των συμπολεμιστών του, σε ένα εθνικιστικό σόου.
Τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος συγκεντρώθηκαν στο χώρο όπου δόθηκε η μάχη των Θερμοπυλών με σκοπό να τιμήσουν το μεγάλο στρατάρχη και τους υπόλοιπους Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους για να σταματήσουν την προέλαση των Περσών. Αυτό όμως που ξεκίνησε ως τιμητική τελετή, πετρες καρυστου τιμες εξελίχθηκε σε ένα ναζιστικό, παραστρατιωτικό υπερθέαμα. Οι παρευρίσκοντες σχημάτισαν έναν μαίανδρο και ανάβοντας δαυλούς εκτελούσαν με θέρμη τα στρατιωτικά παραγγέλματα του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ τραγουδούσαν τον ύμνο της οργάνωσης.
Αυτό όμως δεν αρκούσε, καθώς οι συμμετέχοντες θέλοντας να δώσουν κλίμα... γηπέδου άναψαν δεκάδες καπνογόνα!
Το... πρωτότυπο πρόγραμμα απόδοσης τιμής στο Λεωνίδα περιελάμβανε και χαιρετισμό με υψωμένο το χέρι από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος, σε λόγο που έβγαλε, καταφέ�ΕλλάδαΕλλάδας</a> και φυσικά αποθεώθηκε από τα μέλη του κόμματός του.
Τι απαντά η Χρυσή Αυγή
Πάντως, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε με το εθνικιστικό σόου στις Θερμοπύλες και την έκταση που πήρε το θέμα, η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για έναν «οχετό ύβρεων και άθλιας παραπληροφόρησης» κατά του Εθνικιστικού Κινήματος.
«Οι πολιτικάντηδες με τα "burberry" που χαζογελάνε στις τηλεοπτικές κάμερες, ασφαλώς ενοχλήθηκαν από την αρχαιοπρεπή τελετή της Χρυσής Αυγής», αναφέρει η Χρυσή Αυγή και συνεχίζει προσθέτοντας ότι, «αυτοί που στέλνουν τις κομματικές τους νεολαίες στην Μύκονο για "clubbing", πολεμούν τους νέους Εθνικιστές που τιμούν τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες».
«Η Χρυσή Αυγή προσηλωμένη στις αιώνιες αξίες του Ελληνισμού, θα συνεχίσει να αποδίδει τιμές στους Πατέρες, με την αισθητική και τα σύμβολα που γέννησε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος και συνεχίζουν να εμπνέουν ακόμα και στο άχρωμο σήμερα.», καταλήγει.
Συναυλία του Νίκου Ξυδάκη στον Κήπο του Μεγάρου
Με τίτλο "Βρεχει στην
Εθνική Οδό και με την συμμετοχή των
Γεωργία Νταγάκη, Γιώργη Χριστοδούλου,
Ηλία Βαμβακούση και τους Pop Eye.Με την πολυαναμενόμενη συναυλία
του Νίκου Ξυδάκη κορυφώνονται το
Σάββατο 14 Σεπ Τεμβρίου στις 9 το βράδυ,
οι εκδηλώσεις του κήπου που φέτος
πλημμύρισε από μουσική και κόσμο. Ο
Νίκος Ξυδάκης, ο σπουδαίος 'Ελληνας
συνθέτης επιστρέφει στο Μέγαρο και στον
υπέροχο κήπο του, για να παρουσιάσει
μια νέα προσέγγιση του έργου του "Η
Εκδίκηση της Γυφτιάς", έργο σταθμό στην
ελληνική μουσική που αγαπήθηκε πολύ
και θεωρείται πλέον κλασικό. Στη μοναδική
αυτή συναυλία, το δικό τους χρώμα θα
προσθέσουν γνωστά τραγούδια του συνθέτη
που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία,
αλλά και κάποια που θα ακουστούν για
πρώτη φορά σε συναυλία.
Η βραδιά έχει τον τίτλο
‘Βρέχει στην Εθνική Οδό’ ενός από τα
ωραιότερα κομμάτια της ‘Εκδίκησης της
Γυφτιάς’, ενός τραγουδιού ‘φευγάτου’
ντυμένου μελαγχολικά με τους στίχους
του Μανώλη Ρασούλη. Μια ματιά στην
ταυτότητα του ‘Εκδίκησης’ : έτος
κυκλοφορίας 1978, πετρεσ καρυστου εταιρία παρ αγωγής η
Λύρα του Νίκου Πατσιφά, η μουσική του
Νίκου Ξυδάκη, οι στίχοι του Μανώλη
Ρασούλη, η παραγωγή του Διονύση
Σαββόπουλου. Τραγουδιστής ο αξέχαστος
Νίκος Παπάζογλου(συμμετείχαν η Σοφία
Διαμαντή και ο Διονύσης Σαββόπουλος).
Το εξώφυλλο υπογράφει ο Αλέξης
Κυριτσόπουλος.
Τα τραγούδια που θα
ακουστούν θα είναι γνώριμα και αγαπημένα:
Ιερά Οδός, Παντοκράτορας, Αέρας της
Αγάπης, πετρες Κάιρο Ναύπλιο Χαρτούμ, Τι θέλω
τι, Γρήγορα η ώρα, Ιζαμπώ, Καστριτσιάνικο,
Ερωτικό, Ιλισσός, Φυσά βοριάς, Τα ρόδα
του ανέμου, Κυνός, Κοιμωμένη, Σαν μια
ταινία, Φίλε αδελφή ψυχή, με μέλι, Στη
ρωγμή του χρόνου, Βρέχει στην Εθνική
Οδό, Από περιέργεια υπάρχω, Κανείς εδώ
δεν τραγουδά, Αλμπατρος, Μετανάστης
στην αγκάλη σου, Στην Πόλυ, Στην αρχή
των τραγουδιών, Συνεργεία, Χαβαλεδιάρικο,
Δασάκι, πετρα καρυστου Τροχαίο, Γέμισε μου το ποτήρι,
Σουμιτζού, Από τη γυναίκα, Τρελή κι
αδέ σποτη, Μη φοβάσαι, Συκής Οι Μάγκες.
Την ορχήστρα αποτελούν οι
μουσικοί: Δημήτρης Μπουζάνης(πιάνο),
Δημήτρης Χουντής(σαξόφωνο), Γιώργος
Διαμαντόπουλος(πλήκτρα), Θάνος
Μιχαηλίδης(τύμπανα), Ηλίας Βαμβακούσης(ούτι)
και η Γεωργία Νταγάκη(λύρα)
Την επιμέλεια
της ορχήστρας έχουν ο Δημήτρης
Μπουζάνης και ο Γιώργος Διαμαντόπουλος
[ ]Προπώληση
εισιτηρίων: €10,00.
Πώληση εισιτηρίων
κατά την είσοδο την ημέρα της
συναυλίας: €12,00
ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ
source: πετρες καρυστου τιμες http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=284853&catID=3
ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ…