Αθήνα Ελλάδα σκηνοθέτης Online Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου Μια μελέτη για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

From Edge Of Eternity - Eternal Forge Modkit Wiki
Jump to: navigation, search

Online νομικο φροντιστηριο εξ αποστασεως Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου O Θανάσης Βασιλείου παρουσιάζει τον αξέχαστο σκηνοθέτη ως ζωγράφο του σινεμά και ως ποιητή των πλάνων με βάση τη θεωρία του ότι: Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου Η ζωγραφική επηρεάζει συνειδητά ή ασυνείδητα το κινηματογραφικό Νομικo Φροντιστηριο έργο του δημιουργού...."

Μια μελέτη για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο Online Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου

O Θανάσης Βασιλείου παρουσιάζει τον αξέχαστο σκηνοθέτη ως ζωγράφο του σινεμά και ως ποιητή των πλάνων με βάση τη θεωρία του ότι: Η ζωγραφική επηρεάζει συνειδητά ή ασυνείδητα το κινηματογραφικό έργο του δημιουργού.«Κινηματογραφώντας σαν ζωγράφος» επιγράφεται το βιβλίο του Θανάση Βασιλείου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Vakxikon.gr. Ο συγγραφέας, γεννημένος στην Αθήνα το 1975, αφού φοίτησε στη Σχολή Σταυράκου, μετά από δέκα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στην εικονοληψία, σπούδασε θεωρία του Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 2011 και εργάσθηκε δίπλα στον Αγγελόπουλο για την προετοιμασία της τελευταίας του ταινίας «Η Σκόνη του Χρόνου». Καθηγητής στη Σχολή Σταυράκου και στο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Aix – Marseille, σπουδάζει συνεχώς τον μεγάλο σκηνοθέτη. Και τον σπουδάζει ως ζωγράφο του σινεμά και ως ποιητή των πλάνων με βάση τη θεωρία του ότι: Η ζωγραφική , άλλοτε ως χρώμα, άλλοτε ως εικαστική άποψη, άλλοτε ως ύφος ελληνικότητας, επηρεάζει συνειδητά ή ασυνείδητα το κινηματογραφικό έργο του μεγάλου δημιουργού.



Ο μελετητής ξεκινάει με την άμεση επιρροή του Γιάννη Τσαρούχη στα αγγελοπουλικά έργα, για να περάσει μετά στον Θεόφιλο Χατζιμηχαήλ , στον Βέλγο σουρεαλιστή Ρενέ Μαγκρίτ, καταλήγοντας στην διακριτική συγγένεια με τον Γερμανό ρομαντικό Κάσπαρ – Ντέιβιντ Φρίντριχ και τον Φλαμανδό Βαν Ντερ Βέιντεν.



Επισημαίνει πως, ειδικά στο έργο «Μεγαλέξανδρος» (1980) και τα χρώματα και οι ενδυμασίες και οι γωνίες λήψης της κάμερας και η αφέλεια του ήρωα αποπνέουν χρώμα Θεόφιλου. Ακόμη και ως ο πρωταγωνιστής έχει εμφάνιση που αντιστοιχεί στον Λέσβιο λαϊκό ζωγράφο.



Στο έργο «Ανα παράσταση» (1972), παραβλέποντας τα γαλανόλευκα ελληνικά νησιά, η κάμερα του Γιώργου Αρβανίτη- αυτού του αγγελοπουλικού πρωτομάστορα της εικόνας- εστιάζει σε μια Ελλάδα της βασανιστικής ομίχλης, του γλυκού ημίφωτος, της επίμονης βροχής στα απρόσιτα βουνά της μελαγχολίας.



Το κόκκινο των σημαιών μέσα στο συλλογικό γκρίζο των «Κυνηγών» (1977) θυμίζει Βαν Ντερ Βέιντεν στην ισορροπία μεταξύ γήινου και ουράνιου του βιβλικού πίνακα «Η Σταύρωση» . Όπως ο βέλγος ζωγράφος, έτσι και ο Αγγελόπουλος, αρνείται την εύκολη δραματοποίηση δίνοντας στο χρώμα την αποτύπωση του ιδεολογικού του αριστερού πένθους- χριστιανικού για τον Βέλγο εικαστικό.



Ένα από τα μοτίβα που συγγενεύουν εικαστικά με τον Μαγκρίτ- τονίζει ο συγγραφέας- είναι η λήψη των πλάνων με ανθρώπους ιδωμένους με την πλάτη κρατώντας ομπρέλες. Πράγματι, όσοι έχουν δει τον «Θίασο», «Το Βλέμμα του Οδυσσέα», τους «Κυνηγούς», τον «Μεγαλέξανδρο» και το «Τοπίο στην Ομίχλη» μπορούν να επιβεβαιώσουν την ταύτιση αυτή, χωρίς να σημαίνει πως πρόκειται για μηχανιστική αντιγραφή. «Δεν μπορώ να αρνηθώ μια έμμεση επιρροή» είχε πει ο σκηνοθέτης . «Το μάτι καταγράφει. Έρχεται μια στιγμή που μια εικόνα ξεπηδά μπροστά μας χωρίς όμως να ξέρουμε από πού. Δεν είναι παρά αργότερα που συνειδητοποιούμε ότι αυτή την εικόνα την είχαμε δει σ΄αυτό το βιβλίο ή σ΄εκείνο το μέρος».



Ο μελετητής παραθέ ΤΕΙ απόσπασμα από συνέντευξη του Αγγελόπουλου ο οποίος ,απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι τα κυρίαρχα χρώματα των ταινιών του, εξηγεί: «Πρόκειται για χρώματα ακουαρέλας. Δεν είναι τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στη ζωγραφική με Λάδι. Οι περισσότεροι σκηνοθέτες χρησιμοποιούν « Λάδι». Εγώ προτιμώ την ακουαρέλα. Στην πρώτη μου έγχρωμη ταινία «Μέρες του 36» οι κυρίαρχοι τόνοι είναι αυτοί της ώχρας και του καφέ. Στο «Θίασο» υπήρχε επίσης το μπλε και κάποιες πινελιές κόκκινου, όπως και στους «Κυνηγούς». Ο «Μεγαλέξανδρος» είναι μια ταινία της ώχρας και του καφέ, χρώματα που παραπέμπουν στις αρχές του 20ου αιώνα, μιας και χαρακτηρίζουν την ελληνική ζωγραφική ήδη από τα τέλη του 19 ου αιώνα».



Με βάση τη θεωρία του Φρόιντ περί απωθημένων στη υποσυνείδητο ο μελετητής εντοπίζει πλάνα της μνήμης που έγιναν πλάνα επί της οθόνης.



Από το βιβλίο ξεχωρίζουμε το κεφάλαιο «Ή άλλη Ελλάδα» στο οποίο η ποίηση του Γιώργου Σεφέρη φαίνεται να εμπνέει την ελλειπτική έκφραση, την αποσπασματική αναφορά και την αλληγορική γλώσσα του ποιητή της εικόνας Αγγελόπουλου.



Μελετώντας και ξαναμελετώντας το κεφάλαιο αυτό ,όχι μόνο ο μυημένος στον ελληνικό μοντερνισμό αναγνώστης και θεατής, μα και ο σχετικά ψυχανεμισμένος απολαμβάνει την ποιητική συγγένεια των δύο μεγάλων – με κάθε επι φύλαξη, πάντως, για τα σημεία μιας ερμητικότητας και των δύο.



Ολοκληρώνοντας το βιβλίο των 131 σελίδων συμπεραίνεις ότι η ιστορία, τα ερείπια, ο διωγμός, η διάψευση, «οι πέτρες που βουλιάζουν», η σύγχρονη αναζήτηση δίχως θρήνους και η υπαινικτική ομιλία, συνιστούν έναν σεφερικό αγγελοπουλισμό. Που οδηγεί στην απόλαυση του «κειμένου» της εικόνας.



Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Online Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου Online Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου Θ. Πάγκαλος: «Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε αυτούς τους αποτυχημένους;»

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ Βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5

και ερωτηθείς για τους λόγους που δεν παρέστη στο συμπόσιο του Κινήματος.



«Επί 32 χρόνια βουλευτής, μου έλεγαν να μη συγκρούομαι και να μην τα λέω
αυτά τα πράγματα. Και τώρα βγαίνουν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι από τη
μπλογκόσφαιρα – κάτι ούφο! – και τώρα μου λένε διάφορα. Μα, εσείς μου
λέγατε να μην τα λέω! Για να κάνετε τη φοροδιαφυγή σας, για να κάνει η
ΟΛΜΕ ιδιαίτερα… Τα έχω γράψει σε βιβλίο και έτσι βγήκε το "μαζί τα
φάγαμε". Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Να το διαβάσετε. Σε ποιο συμπόσιο να
πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους
ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα
είναι πράσινος ή πορτοκαλί; Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΝΑΣΟΚ ή ΚΑΖΑΣΟΚ; Δεν
θέλω να μιλήσω. Ό,τι έχω να τους πω, το λέω δημοσίως, σε όλο τον κόσμο.
Στα στελέχη του αποτυχημένου συγκροτήματος που έγινε από 44% κάτω από το
10%, μονοψήφιο, δεν έχω να πω κάτι. Δεν με ενδιαφέρει να το πω, ούτε σε
ηγέτες που το έφτασαν εκεί και είναι ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο
Βενιζέλος. Μαζεύτηκαν και αγκαλιάστηκαν και μας είπαν "ελάτε να πάμε
μπρος". Τι εμπρός; Τον μηχανισμό τους ενδιαφέρει να ελέγξουν και να
διατηρήσουν, για να έχουν τα προνόμιά τους και ας με διαγράψουν
επιτέλους, για να τελειώσει η αγωνία μου αν θα το κάνουν ή όχι. Μα δεν
με έχει διαγράψει ποτέ κανείς! Ούτε από το ΚΚΕ δεν έχω διαγραφεί και
έφυγα μόνος μου – και τώρα σκέφτομαι μήπως γυρίσω. Πώς τον λένε τον
γενικό γραμματέα του ΚΚΕ; Πωπω… πώς καταντήσαμε. Ούτε το όνομα του γ.γ
του ΚΚΕ να μην ξέρουμε…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο
Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, μολονότι
είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος:



Μεταξύ άλλων «να κατέβουν μαζί στις ευρω εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» πρό ΤΕΙνε ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ευρύτερη παράταξη.



Υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Με αφορμή τη συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ο κ.Πάγκαλος σχολίασε:  «Το θέμα είναι τα προβλήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία. Αυτά πρέπει να συζητήσουν με τον Σαμαρά κ�κόμμακόμματα</a> που υπάρχουν στην κοινωνία και να τα συζητήσουν, από τη στιγμή που δεχόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο που είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της ύπαρξης της μεικτής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της αγοράς»και πρόσθεσε:



«Από τη στιγμή που δέχεσαι αυτές τις αρχές, ανήκεις στην ίδια ευρύτερη παράταξη. Και κατά τη γνώμη μου, στις ευρω [http://www.ypes.gr/el/Elections/NationalElections/ εθνικές εκλογέςεκλογές</a> για να δώσουν βουλευτές, θα πρέπει αυτές οι δυνάμεις να κατέβουν μαζί. Δεν έχω αντίρρηση αν βάζετε σε αυτή τη σκέψη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί. Σας λέω ότι οι δυνάμεις που πιστεύουν στο ελληνικό Σύνταγμα και την ευρώπη και δεν λένε μια μέσα, μια έξω, μια από εδώ και μια από εκεί και που πιστεύουν στη μικτή οικονομία και έχουν εγκαταλείψει τις κομμουνιστικές φαντασιώσεις περί Κράτους και μικτής οικονομίας, μπορούν να υπάρξουν μαζί».



Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε επίσης την �κόμμακόμματα</a>, αλλά στις ευρω εκλογές θα αναζητήσει μία συνολική λύση, με ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είναι αυτή που περιέγραψε ο ίδιος.



Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Είμαστε σε μια περίοδο έντασης κοινωνικής, στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Και όταν λέω αυτό, δεν εννοώ γουναράδικα και φυσεκλίκια. Εννοώ εμφύλιο πόλεμο με παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία με τρόπο τέτοιο που καταστρέφει την οικονομία και δεν αφήνει τη χώρα τουρισμότουρισμός</a>! Αυτοί οι άνθρωποι που καίνε την Αθήνα και γράφουν στους τοίχους που καθάρισε ο δήμαρχος της πόλης… Γράφουν «Καμίνη, τοίχος δεν θα μείνει». Λένε ότι θα καταστρέφουν, διότι είναι πολιτικό το θέμα. Αυτός είναι λοιπόν ο εμφύλιος πόλεμος της δεκαετίας μας».



Ο πρώην υπουργός άφησε και πάλι αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σχολίασε ότι: «Η Φώφη προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή είναι η κόρη του Γιώργου Γεννηματά».










κόμμακόμματα</a>»

Άσκησε δριμεία επίθεση σε Σαμαρά και Βενιζέλο, ενώ ξεκαθάρισε ότικόμμακόμματα</a>

Απέκλεισεκόμμακόμματα</a> ο Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στη ΔΕΘ. «Δεν υπάρχει καμιά πιθκόμμακόμματα</a>», δήλωσε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ενώ σε ερώτηση τι θα πράξει αν έχει να επιλέξει ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και στον κ. Τσίπρα δεν απάντησε, λέγοντας «είναι σαν να μου λέτε να παντρευτώ με το στανιό την άλλη εβδομάδα έναν από τους δυο».



Ως προς τα σενάρια εκλογών, σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό σε ενδεχόμενες εκλογές να δημιουργηθεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, απορρ�κόμμακόμματα</a>. «Οι ΑΝΕΛ δεν θα κάνουν σε καμία περίπτωση πίσω στις θέσεις τους. Ωστόσο πιθ�κόμμακόμματα</a> και βουλευτές  για να βγει η χώρα από αυτή την κατάσταση. Εμείς είμαστε έτοιμοι και αύριο το πρωί για εκλογές».

 

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι σχηματισμοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρχουν μετά τις εκλογές και εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι τέτ�κόμμακόμματα</a> και βουλευτές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάζοντας ορισμένες «κόκκινες γραμμές», κυρίως στα εθνικά θέματα.



Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ότι είπαν «ψέματα» στη ΔΕΘ και είπε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άλλαξε θέση και από την καταγγελία του Μνημονίου τώρα μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Το κόμμα του επιδιώκει τις εκλογές – όπως είπε - για να αλλάξει το σκηνικό.



«Εμείς λέμε την αλήθεια στο λαό και επιβεβαιωνόμαστε. Κάθε μέρα οι δανειστές επιβάλουν συνεχώς νέα μέτρα με σκοπό να καταργήσουν το εθνικά κυρίαρχο κράτος που λέγεται Ελλάδα»

Άσκησε δριμεία κριτική στον Σαμαρά λέγοντας ότι η παρουσία του στην ΔΕΘ ήταν «one night stand» και προσέθεσε ότι: «ο Σαμαράς το 2011 μιλούσε κατά των μνημονίων και τώρα με τον Βενιζέλο είναι εκτελεστές αυτής της πολιτικής που κατηγορούσαν».



Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων πρό ΤΕΙνε μηδενικό ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, φόρο 1% στις γονικές παροχές, μείωση της φορολογίας κάτω από το 8% για να ανταγωνιστούμε τις γειτονικές χώρες και καθορισμό της τιμής του πετρελαίου στο 1 ευρώ.



Ο κ. Καμμένος παρουσίασε το βασικό πλαίσιο των θέσεων του κόμματος, τις οικονομικές προτάσειςελληνική οικονομίαοικονομία</a>.

«Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο κράτος. Χάραξη μιας οικονομικής πολιτικής με γνώμονα την ανακούφιση του λαού και έμφαση στην εκπαίδευση. Πρέπει να σταματήσει επιτέλους η εκροή ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό» σημείωσε ο κ. Καμμένος. Ταυτόχρονα, όπως υποστήριξε, «θέλουμε να ξεκινήσει ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, να καταργηθεί το χρέος και να αρχίσει επιτέλους η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου».




Online Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου
source: http://www.protothema.gr/culture/article/339241/mia-meleti-gia-ton-thodoro-aggelopoulo-/

Online Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου…